lördag 7 februari 2009

Stadsdelsnämnden och exploatering på Söder

I dagens Södermalmsnytt finns en artikel om byggplaner på Södermalm. Reimersholme är inte utpekat där. Ledamöterna i Stadsdelsnämnden uttalade sig där om sin syn på de aktuella planerna och jag såg det som ett tillfälle att kontakta dem. Har därför skickat följande meddelande till alla ledamöter, två ersättare och till tre tjänstemän i förvaltningen (Stadsdelsdirektören, chefen för den avdelning som hanterar stadsmiljöfrågor och en handläggare för stadsmiljö):

"Känner med stor glädje och förtröstan att det finns hopp för Södermalms parker och gröna oaser. Reimersholme är en av pärlorna bland dem!

I dagens Södermalmsnytt ser jag nämndledamöternas olika svar på frågan om det är möjligt att bygga mer på Södermalm. Noterar att det finns en känsla för Södermalm och vad som är rimligt och önskvärt här. Min syn är att stadsutvecklingen måste ske på ett framsynt sätt så att de kvaliteter och värden som vi kan identifiera idag, och som vi med hjälp av historiska insikter förstår kommer att ha betydelse för framtiden, tas till vara och utvecklas. Delar av den nya Översiktsplanen för Stockholm har ju också en sådan grundsyn. Stadsgårdskajen rymmer ju t.ex. en utmaning för stadsbyggnadskonsten som skulle vara positivt att gå vidare med. Att omvandla dåliga miljöer till bra måste gå före exploateringen av mark som redan har stora kvaliteter och värden.

Reimersholme råkade i fjol ut för en odemokratisk process (där vi nekades tillgång till det öppna ärendet) och i december 2008 beslutade Exploateringsnämnden om markanvisning för tre nya punkthus på parkmark. Det beslutet är överklagat till länsrätten och de har ännu inte avgjort om beslutet ska upphävas. (Bifogar den skrivelse till Exploateringsnämnden som vi tog fram på fem (5) dagar, den ger en bild av vilka värden som satts på spel). Det går att följa utvecklingen på den blogg som vi startade den 4 december: www.nybyggereimersholme.blogspot.com

Vi som bor här gör nu vad vi kan för att komma in i stadens demokratiska processer, allt för att få tillfälle att påverka ev. kommande ärendes utgång. Vi menar att Reimersholme i princip inte tål högre exploatering och att parker och gröna ytor behöver finnas kvar. Det är vår förhoppning att Stadsdelsnämndens ledamöter ska dela den uppfattningen.

Jag är ordf. i Brf Reimer som äger en stor del av holmens öppna ytor och därmed har en väsentlig parkareal - öppen för alla Stockholmare och besökare i stan - att vårda och sköta. Det gör vi med stor glädje. Välkommen hit, vi visar gärna upp vår fastighet, som Ulla Bodorff och Sven Wallander projekterade i början av 1940-talet på ett sätt som rönt gott rykte långt utan för Reimersholmes nejder.

Den 19 mars kommer Reimersholmes fem bostadsrättsföreningars styrelser att träffas. Om det vid det tillfället finns skäl att informera om lekplatsärendet som nämnden har uppe i nästa veckas sammanträde så är det ju ett bra tillfälle. Kontakta mig gärna i så fall!"

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra!

Anonym sa...

Mycket bra!

Anonym sa...

Fantastiskt bra formulerat!!!

Anonym sa...

Så bra att det finns försvar för parker och grönska från politikers sida för Reimersholmes bästa.
Men Brf Mälaren där jag bor, gör tvärtom nu. Igår sågades det återigen sönder ekar - denna gång till oigenkännlighet.
I ovala rundeln på Vindragarvägen har nästan alla träd tidigare sågats sönder på fel sätt.
Det är inte arborister med kunskap om träd som gör detta, utan två personer med motorsåg.
Detta träd och andra kommer att dö. Det tar tid, men det kommer.
Framför min balkong står nu vid parkeringsplatsen en stor stump. Innan igår var detta "min balkongträdgård" sedan 1991.
Brf Mälaren är helt utskämd efter detta. Det pratas överallt om dessa ingrepp, utan vett och sans.
Var är nu trovärdigheten
bakom att bevara Reimersholmes värden mot ny exploatering, när man själv gör så här?

Eva Gabrielsson, Vindragarvägen 7

Anonym sa...

Och var finns trovärdigheten för den här bloggen efter det där långsökta inlägget?